Göntér Móni írása

Az élménypedagógia különböző eszközöket használ, játékokat, szerepjátékokat, stb., melyekkel a tanulás élménnyé, a tudás pedig aktívvá válik. Ilyen eszköz a Kids’ Skills is. A tanár vagy a szülő ismeretek átadása helyett, a Kids’ Skills lépésein keresztül, élményekhez juttatja a gyermeket, aki ezekből tanul. S nemcsak a gyermek jut új élményekhez, hanem a vele foglalkozó felnőtt is.
Ez a fajta együttműködés eltér a szokásos oktatási keretektől: a szülő illetve a tanár nem mondja meg a gyermeknek, miben kellene fejlődnie – még akkor sem, ha erre több jó ötlete is lenne és olykor meglehetősen nehéz visszafognia magát a felnőttnek a tanácsadástól. A Kids’ Skills másról szól. A gyermekkel történő beszélgetés során – megfelelő kérdésekkel irányítva – a gyermek maga találja meg azt a készséget, amiben fejlődni szeretne.
Onnantól, hogy ő maga döntött az elsajátítandó készség mellett, sokkal elkötelezettebb lesz abban, hogy fejlődjön, mintha mi mondtuk volna meg neki, miben változzon.

Támogatói lesznek, akik mellette állnak, dicsérik, amikor gyakorol és észreveszik, ha már egy kicsit is fejlődött. Képzeletbeli segítője átlendítheti a nehéz időszakokon. A vicces név emlékezteti arra, amit amúgy talán elfelejtene. Másoknak megtanítva mindazt, amit már elsajátított a tudása megszilárdul.

Ezektől és még számos hasonló praktikus technikától lesz igazán élmény a Kids’ Skillsszel fejlődni. Többek között ezekről az említett eszközökről, technikákról is szót ejtünk majd a közelgő Forrás Konferencián 2018. szeptember 14-én, ahol saját élményben is részed lehet. Téged is szeretettel várunk!