GYIK

Mi a Kids’ Skills?

A Kids’ Skills egy olyan módszer, mely lépésről lépésre segíti a gyerekeket azoknak a készségeknek az elsajátításában, melyekkel érzelmi és viselkedési problémáikat leküzdhetik családjuk, barátaik és más, hozzájuk közelálló emberek közreműködésével.

 

Milyen korú gyermekeknek javasolják?

A Kids’ Skills 4 – 12 éves gyermekek számára készült, de alapelvei folytán tinédzserek, sőt felnőttek esetében is alkalmazható.

 

Ki használhatja?

A Kids’ Skills-t eredetileg terapeutáknak, tanácsadóknak, szociális munkásoknak, fejlesztőpedagógusoknak, gyógypedagógusoknak szánták eszközül, azaz olyan szakembereknek, akik munkájuk során gyermekeket segítenek a problémamegoldásban.
A módszer ugyanakkor olyan egyszerű és biztonságos, hogy lehetővé teszi, hogy a szülők is alkalmazni tudják gyerekeikkel minimális szakmai tanácsadás mellett.

 

Mi az alapgondolat a Kids’ Skills mögött?

A felnőttek hajlamosak a problémákat mélyen gyökerező rendellenesség tüneteiként felfogni, amiket kezelni kell, míg a gyerekek a problémákat hiányzó készségekként élik meg, amiket el lehet sajátítani. A Kids’ Skills a gyermekek látásmódjához igazodik. Célja a gyermekek bátorítása és segítése olyan készségek elsajátításában, amelyekre problémáik leküzdéséhez szükségük van. Mivel a módszer része, hogy a gyermek támogatására megnyerjük a családot, az óvodát, az iskolát és a barátokat, ennek hatása nemcsak a gyermeken, hanem az őt körülvevő egész társadalmi környezeten érvényesül.

 

Mi teszi egyedivé a Kids’ Skills-t?

A Kids’ Skills legfőbb előnye az, hogy bár a gyerekek nem szívesen beszélnek a problémáikról, a készségek tanulását élvezetesnek és hasznosnak tartják. A Kids’ Skills emellett együttműködésre ösztönzi a szülőket, mivel partnernek tekinti és arra sarkallja őket, hogy támogassák a gyermeket.

 

Milyen problémák esetén javasolható a Kids’ Skills módszer?

A Kids’ Skills a problémák széles körére alkalmazható. Ide tartoznak a félelmek, a viselkedési problémák, figyelemzavarok, rossz szokások, dühkitörés vagy frusztráció, evés- és alvásproblémák, szobatisztaság, stb.
Azt mondhatjuk, hogy a Kids’ Skills minden esetben megfelelő módszer, amikor egy problémát meg lehet oldani vagy enyhíteni lehet azáltal, hogy a gyermek elsajátít egy bizonyos készséget.

 

A Kids’ Skills alkalmazásának etikai vonatkozásai

Általában elmondhatjuk, hogy a Kids’ Skills biztonságos, és a legrosszabb, ami történhet, az az, hogy nem működik. Ugyanakkor mint minden, az ember megváltoztatását célzó eszköz, használható a változások megkönnyítésére alkalmazott, de nem megfelelő vagy etikailag megkérdőjelezhető eszközként, pl. amivel a gyermeket megtanítják hazudni, vagy hogy hogyan teljesítsen egyre erősebben, miközben már megtesz minden tőle telhetőt. Ez a kockázat szerencsére kordában tartható azzal, hogy a gyerekek maguk mondják meg, hogy milyen képességeket akarnak megtanulni, és hogy a gyermek életében fontos személyeket felkérjük a projektben a gyermek támogatóiként való részvételre.

Elvileg az is lehetséges, hogy valaki, aki csak felszínesen ismeri a módszert, mechanikusan alkalmazza azt anélkül, hogy értené alapfilozófiáját, azaz a gyermek tiszteletben tartásának és a társadalmi környezetével való kapcsolat kiépítésének a fontosságát.

Végül pedig hangsúlyoznunk kell, hogy a Kids’ Skills nem valamiféle gyógymód. Egyszerűen csak egy módszer, mely segíti a gyerekeket olyan problémák leküzdésében, amelyek készségek elsajátításával leküzdhetők. Ez nem jelenti azt, hogy ki lehet őket vonni az orvosi megfigyelés vagy óvintézkedések köréből, ahol arra van szükség.